Hogyan lehet megelőzni a szem egészségét, ha veszélyben van

0
1525

Ha fontos kockázati tényezői vannak, például a cukorbetegség, akkor jó szabály, ha minden nap gondosan ellenőrzik a lábakat, figyelve a körmökre, a növényre és az ujjak közé. Például a cukorbetegek lábfertőzése valójában komoly kockázatot jelent a lábdiabétesz szövődménye szempontjából.

Tekintettel arra, hogy a relapszusok meglehetősen gyakoriak, abban az esetben, ha hajlamosak vagyunk a gombás fertőzések megfertőzésére, a fertőzés megelőzése érdekében fokozni kell a higiénia óvintézkedéseit. Végül, ha önnek nincs unikonicikuma , akkor jó a pedikűrhez eszközöket használni (olló, reszelő stb).

Részben fertőzött körmök esetében ne ossza meg a családdal a törölközőket, a zoknit és a cipőt, és ne látogasson el a sport, az úszás központjaiba. medencék és központok esztétikusak, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

Mi a teendő, ha hirtelen elveszíti látását?

Az áramszünet rövid időn belül megtörténhet, néhány perctől néhány napig. Csak egy szemet vagy mindkettőt érintheti, és az egész látómezőt vagy csak egy részét. Mindig vészhelyzet, ha haladéktalanul orvosolni kell azáltal, hogy felveszi a kapcsolatot a sürgősségi helyiséggel vagy a szemészével.

Ne lássa a fényt

A hirtelen veszteség a nézet olyan esemény, amelyet soha nem becsülnek alá, mert mielőtt bekövetkezne, azonosítva az okot és a célzott kezelést, több az esély a gyökérzavar feloldására és a következmények elkerülésére. Mit értesz pontossággal a hirtelen megjelenő veszteségért?

„A nagyobb része az ember azonosítja a látás elvesztéséhez a megtekintéséhez kevésbé jól. A valóságban ez azt jelenti, nem lát fényt, vagy érzékelni csak homályosan az árnyékból – pontos professzor Paolo Vinciguerra felelős egység üzemeltetése szemészet Intézetben Humanitas a Milánó -. A látásvesztés hirtelen tekinthető, ha percek, órák alatt vagy néhány nap alatt bekövetkezik. Mind a szemet, mind az egyik szemet, vagy a látómező egy részét érintheti az egyik vagy mindkét esetben. a szemek . „

„Nem gyakran fordul elő azonban, hogy az, amelyet a páciens veszteségként jelent meg az élet hirtelen, egyáltalán nem az, és ez a hirtelen vagy véletlenszerűbb, csak az ő felfogása. A klasszikus példa egy olyan személy, akinek olyan hosszú lefolyású betegsége van, amelyről nincs tudomása, és amely becsukja a szemét, és rájön, hogy nem lát semmit, de a látás jó, ha mindkét szem nyitva van, mert a jól látó szem kompenzálja a Egyéb „.

Hogyan történik a folyamat

  1. A fény a pupillából jut be a szembe, áthalad a szaruhártyán, a lencsén, az üvegtesten, amíg el nem éri a retina hátsó részét, ahol meghatározott sejtek elektromos jellé alakítják.
  2. Az elektromos jel „halad” felfelé az agy lebenyének occipitaljába, ahol az információt vizuálisan feldolgozzák.

A kilátás hirtelen elvesztését ezen az úton bekövetkező változások okozhatják. Mielőtt a retina észlelné, a külvilágból érkező fénysugaraknak el kell érniük a szaruhártyát, és át kell menniük a lencsén és az üvegtesten – magyarázza Vinciguerra .

A retinának viszont képesnek kell lennie arra, hogy a fényt elektromos impulzusokká alakítsa át, hogy az optikai idegen keresztül az agyba továbbítsa a képet, így rajzolva és képezve a képet. A világos és egyértelmű látáshoz tehát meg kell követelni, hogy ezek a struktúrák épek és jól működjenek, míg ezen az úton történő bármilyen változás néha hirtelen látásvesztéshez vezethet ».

Mert ez megtörténhet

A látásvesztés leggyakoribb okai: a szaruhártya súlyos változásai például fertőzések vagy szabályosságának elvesztése miatt; szem trauma; vérzés az üvegtestben, például diabéteszes retinopathiával vagy a retina szakadásával összefüggésben; a retina leválása; akut glaukóma az intraokuláris nyomás nagyon éles emelkedése miatt (gyakran fájdalommal jár).

Az okok ritkábbak: az optikai ideg károsodása vagy gyulladása (például neuritis optika); a vér vért juttató erek gyulladása és optikai ideg (például arteritis); rendellenességek, amelyek befolyásolják az agy területeit (occipitalis lebenyek), amelyek feldolgozzák a vizuális impulzusokat (stroke, agyi tumorok).

„A szaruhártya súlyos változásai olyan fertőzések vagy károsodások következtében, amelyeket e kényes membránban elveszítenek annak szabályossága miatt, akadályozhatják a fény áthaladását látásromlással” – magyarázza Vinciguerra -.

Ugyanez vonatkozik a traumára, amely például a lencse elmozdulását vagy a szem törését okozhatja, amely leeresztve van, mert elveszíti az általa kitöltött kocsonyás anyagot. Egyéb lehetséges okok a traumával járó szürkehályog vagy a kristály opacifikációja, amely a traumához kapcsolódik, a vérző üvegtest, a retina leválása és a legtöbb esetben akut glaukóma.

A retina leválása esetén a klasszikus jel az úgynevezett sátor látása, a periféria szem azon része: a gyakorlatban olyan, mintha a calasse szem egy sátor fekete lenne. További oka a szem belsejében a vérzés a retina mögött vagy a lencse előtt. Az akut glaukóma olyan eseménysúly, amely az intraokuláris nyomás gyors növekedéséhez kapcsolódik, és a jelzőfény elmosja a kilátást és a halók megjelenését a fények körül, szinte mindig fájdalommal kísért. „

Mit kell tenni

Először is, ha lehetséges, hasznos önértékelést végezni, egy-egy szemet lefedve anélkül, hogy összetörné. Ezzel az önvizsgálattal kitalálhatja, hogy mi kiterjeszti a rendellenességet: egy szem, mindkét szem, csak egy szem kvadráns; azonosíthatja az elterjedt tüneteket: homályos látás, sötét öltöny, csak bizonyos szektorokban sötét. 

Az a lépés, amely után azonnal meglátogatja a szemészeti szakkereskedőt, vagy sürgősségi ellátáshoz fordul (egy kórházban, ahol szintén van egy szemészeti osztály). Teljesen kerülik a kezelést „csináld magad”. Az esetek többségében, ha azonnal beavatkozik a célzott terápiákkal, megoldhatja a problémát a gyökerénél, vagy mi nem kerülheti el a következményeket.

„A hirtelen elvesztésből a kilátás mindig vészhelyzet. Ezért a lehető leghamarabb be kell menni a sürgősségi osztályra, vagy fel kell hívni a szemészét. Ha nem érti az eredetet, és ez most megkezdi a célzott kezelést, a legtöbb esetben az esetek lehetővé teszik a megfelelő látás helyreállítását, különösen akkor, ha minden a szem problémáiból származik „– fejezi be Vinciguerra .